Есен спечели приза Европейска Зелена Столица за 2017

#Биоразнообразие #Градско планиране #Зеленият град у дома #Философията „Зелен град“

Немският град Есен стигна до финала и спечели приза Европейска Зелена Столица за 2017г. Наградата беше връчена от Кармену Вела, комисар на ЕС по Околната среда, управлението на морските води и рибарството. Церемонията по награждаването се състоя на 18 юни 2015г. в англиския град Бристол, града който е “зелена” столица на Европа за тази година. Есен беше отличен за всички постигнати успехи в защитата и подобряването на естествената градска среда, защитата на биоразнообразието и усилията по внедряване на система за ефективно използване на водите. Есен участва в множество мрежи и инициативи за намаляване на праниковия ефект и за усъвършенстване на мерките, които градовете предприемат в отговор на климатичните проблеми.

Комисар Вела каза: “За мен е голямо удоволствие да наградя Есен, като Европейкса Зелена Столица за 2017г. Есен е научил уроците от своето индустриално минало и гради своето бъдеще с мисъл за околната среда. Внедрил е принципите на работа в хармония с природата и постига впечатляващи резултати. Можем да научим много от зелената инфраструктура на Есен и най-вече от неговите амбициозни планове за бъдещето. Чакам с нетърпение честванията с които ще отбележат 2017 година.”

Есен заедно с всички досегашни Европейски Зелени Столици ще послужи за пример на други градове желаещи да подобрят околната среда и ще насърчи развивитието и внедряването на иновационни устойчиви технологии.

Аспектите, които привлякоха вниманието на журито бяха впечатляващото управление на водните ресурси, основани на отличното познаване на проблемите свързани с тях, съвременните подходи за решаването им и постигане на устойчивост в тази област.

Европейската Комисия също обяви победителите от състезанието Green Leaf за 2015г. Молет дел Валес (Испания) и Торес Ведрaс (Португалия) станаха първите градове, които бяха отличени за приноса си към добрите практики в областта на околоната среда и “зеления” растеж. Състезанието Green Leaf е за градове с население между 50 000 и 100 000 жители.

Предистория

Дванадесет града кандидастваха за да бъдат избрани за Европейска Зелена Столица 2017. Всяка кандидатура беше оценявана от международно жури съставено от 12 експерта и в определения за това етап от всички 12 останаха само четири претендента – Есен (Германия), Хертогенбос (Холандия), Хеймеген (Холандия), Умео (Швеция). Членовете на журито бяха от различни институции – Европейската комисия, Европейския парламент, Съвета на регионите, Европейската комисия по околона среда, ICLEI – местни правителства за устойчива околна среда, Представителството на съвета на кметовете и Европейското бюро по околна среда.

Наградата Европейска Зелена Столица се дава най-общо за признание на пробразяването на града в по-приятно и здравословно място за живеене, за работа и за игра. Наградата се дава на европейски град доказано постигнал добри резултати по отношение на стандартите за околна среда, което е свързано с амбициозни цели и последващо развитие и може да послужи като пример и вдъхновение за други градове.

Наградата Европейска Зелена Столица цели да стимулира градовете към дейности по опазване на околната среда и да покаже и насърчи обмяната на добри практики сред тях. Между 2010г. и 2017г., осем града – Стокхолм, Хамбург, Виктория, Нант, Копенхаген, Бристол, Любляна и сега Есен са печелили наградата.

източник: thegreencity.com

Сподели: