С помощта на хиляди цветя, Копенхаген ще разцъфти тази пролет

#Копенхаген #пролет #цветя

В очакване на пролетта, столицата на Дания е заета със засаждането на 30 000 цветя в целия град.

Градинарите на местната управа старателно засаждат пролетните цветя. Предвижда се засаждането на теменужки и лалета в градските паркове, скверове и улични зелени площи.

“Цветята, храсите и дърветата са от изключително значение за да се създаде положително усещане в града, особено когато пролетното слънце грее, облика на града напълно се променя”, казва Мортен Кабел, отговорна в кметството по въпросите на околната среда.

“Жителите на Копенхаген използват топлината на слънцето и излизат от своите апартаменти навън, наслаждавайки се на града по съвсем различен начин, отколкото през студените зимни месеци. Ще отнеме малко време преди храстите и дърветата да се раззеленят и да придадат характерния “зелен” вид на града, затова луковичните растения и пролетните цветя са много важни – удължават зеления сезон в Копенхаген.”

По-зелен Копенхаген

Следващата година ще е още по-цветна. Кметството ще отдели допълнително още 1 милион крони за цветя, които ще бъдат засадени на 3000 кв. м. в градските зелени площи.

Инициативата е част от план на стойност 10,9 милиона крони, за подсилване на зеления отпечатък на града – 70 % от жителите заявяват, че желаят промяна в тази посока.

Като част от стратегията до 2025 г., 90 % от хората живеещи в новопостроените части на Копенхаген, трябва да имат достъп до парк, плаж, природна зона или пристанище в близост на не повече от 15 минути пешеходно разстояние.

Сподели: