Градските зелени площи помагат за намляване на престъпността

#зелени градски пространства #ползи от зелените площи

Не е нито полиция, не е нито супер сила. Просто зелена площ! Новият начин да се преборим с престъпността в градовете, може да бъде намерен в зелените площи. Скорошно проучване показва, че колкото повече зелени площи има в даден район, толкова по-малко престъпления се регистрират.

В Юнгтаун, Охайо са направили проучване, което сравнява три различни подхода за поддържане на незастроените градски терени: първият – градската управа наема фирма да коси тревата и да премахне съжествуващите огради, вторият – града дава на местните жители пари да развиват терена по свой дизайн, като могат да засаждат плодни дръвчета и да направят своя градина и третият – без поддръжка.

Градът е анализирал данните получени в период от четири години, от 2010 до 2014 и заключава, че районите около терените които са поддържани имат по-ниско ниво на престъпност. В случая при наемане на фирма за поддръжка се наблюдава по-ниско ниво на кражбите над имущество, а в случаите на създадени общностни градини – по-ниско ниво на насилие. Наблюдава се цялостно намляване на кражбите на автомобили.

По-задълбочени анализи показват, че намаляването на престъпността в районите около земените площи не е съпроводено с нейното увеличаване на друго място в града.

Филаделфия започна програма през 2000 г. за трансформация на крайпътните “сиви” пространства в зеленчукови градини, които се напояват от събирана и усвоявана дъждовна вода. Изследването показва, че е регистриран спад в регистрираните случай на злоупотреба с наркотици в тези райони.

Изследване в Балтимор показва, че нивата на престъпност са по-ниски около къщи с добре поддържани дворни зелени пространства с окосена трева, добре поддържани и подрязани дървета и храсти.

Причината за намаляване на престъпността около зелените площи е по-големия брой хора, които преминават и почти постоянното наблюдение. Престъпниците избягват места, където могат да бъдат забелязани.

Меган Гроув, авторка на изследването проведено в Балтимор, казва “Нивото на поддръжка на зелените площи е почти, като табела с надпис ‘Ние наблюдаваме улицата, можете да бъдете забелязани’, освен видимия риск да бъдат видяни престъпниците, съществува и неформално схващане, че хората биха предприели действия за опазване на обществения ред.”

Обществата могат само да спечелят, ако се поучат от такива изследвания и подпомагат развитието на зелените площи, които гарантират намаляване на престъпността.

Източник: greenbuildingelements.com

Сподели: