Зеленият град е факт и в България!

#платформа зеления град

Скъпи, приятели!

„Зеленият град“ тръгна и в България! Страната ни е вече част от международната инициатива, която се стреми да направи градовете ни по-зелени, по-приветливи и уютни. Началото бе поставено на специална конференция “Зеленият град – въображаем и реален” на 29 май 2015 в хотел “Хилтън” в София.

Съюзът на ландшафтните архитекти, Асоциацията на производителите на декоративни растения и холандската фондация iVerde, със съдействието на Посолството на Кралство Нидерландия в България, обявиха началото на инициативата и в България. Вижте представянето на платформата.

Зелените градове са една от основните предпоставки и условия за доброто качество на живот на хората и устойчивото развитие на градовете, заяви на откриването на конференцията посланикът на Кралство Нидерландия в България Том ван Оорсхот.

Ръководителят на Представителството на Европейската комисия в София Огнян Златев, Елица Николова, Секретар по икономика, регионално развитие и инфраструктура на Президента, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова и заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Желев приветстваха „Зеленият град“.

Инициативата „Зелен град“ възниква през 2002 година по време на Флориада, световен фестивал на цветята, който се организира веднъж на десет години в Холандия. За тринадесетте години на своето съществуване концепцията е възприета в много страни в Европа и света като Германия, Франция, Великобритания, Китай, Сингапур, Канада, Италия, Испания, Унгария, където „зеленото“ трайно навлиза в дневния ред на властите, бизнеса и обществото. Холандия продължава да има водеща роля в „Зелен град“, залагайки на обществен диалог, научен подход и целеви финансови инструменти. Съчетан с насърчаването на електрическия транспорт и възобновяемите източници на енергия, „Зеленият град“ води до забележителни резултати.

На конференцията бе представенa холандската платформа De Groene Stad, Зеленият град (вижте презентацията на Леон Смет от iVerde) и бяха показани добри примери от Холандия (вижте презентацията на Берт Грифиун как градовете ни могат да станат по-зелени и цветни с малко средства) и България (вижте добър пример от Бургас).

Философията „Зелен град“ има няколко измерения, преплетени в цялостна визия за града: икономика, здраве, чистота, уют и наслада от средата, в която хората живеят и работят. Имотите в „зелените” райони са по-скъпи и привлекателни за хората в сравнение със сивите квартали. Зелените покриви и стени намаляват разходите за отопление през зимата и за климатици през лятото, спомагат за намаляването на рисковете от наводнения в градовете. Зеленината се бори успешно и със замърсяването на въздуха. Дървета, храсти, цветя и дори мъхът помагат за пречистването на фините прахови частици, които са основният източник на замърсяването на въздуха в много европейски български градове. Пациентите се възстановяват по-бързо, ако гледката от прозореца им е зелена, жителите на зелените квартали боледуват по-рядко. В паркове и градинки хората общуват по-често и се сближават по-лесно. Концепцията за „зелен град“ се основава на разбирането, че това не е лукс, а печеливша инвестиция.

 Инициативата “Зелен град“ е разработила специален наръчник «Зелен град», представящ политики, инструменти и технически решения за озеленяването на градовете. Той показва нагледно, че инвестицията в изграждането и поддържането на зелената инфраструктура не е неоправдан разход, а носи добавена стойност от социална, икономическа и екологична гледна точка.

Присъединяването на България към инициативата „Зелен град“ стана възможно със съдействието на Фондация iVerde (Холандия) и с подкрепата на Холандското посолство в София.

Съпътстващи събития:

  • Фестивал на зелените идеи 2015 – Южен парк, част II, зад хотел “Хилтън” (29-21 май 2015)
  • Изложба на български и холандски проекти, свързани със зеления град – Моста на влюбените при НДК (28 май – 11 юни 2015)

Следете сайта ни за повече информация. Следвайте ни и във фейсбук.

 


Конференцията бе организирана с подкрепата на Холандското посолство в София. Таофес бе ангажиран с организацията и публичността на събитието.


Медиен партньор на събитието бе Дарик радио.

Участниците и гостите на конференцията имаха възможност да видят наживо две зелени стени, които бяха част от декорацията на залата и мястото за разговори на конференцията. Зелените стени са изработени от ланд. арх. Мариела Шахънова, асистент в Лесотехническия Университет София, която е разработила е дисертация “Биологични модели за изграждане на вертикални градини в интериора“ и ланд. арх. Димитър Семерджиев, представител на фирма “Пластекс”, която произвежда български модули за вертикално озеленяване със запазена марка БГрийнпарк. В рамките на конференцията Българската Асоциация Електрически Превозни Средства (БАЕПС) представи електрическо камионче, подходящо за поддържане на паркове, градини и зелени площи. Нагледен пример как зелен транспорт и поддръжката на озеленените райони могат да вървят ръка за ръка в името на зеления град!  бе електрическо камионче, подходящо за поддържане на паркове, градини и зелени площи.

Сподели: