Зелените стени като успешни бариери срещу шума

#замърсяване на въздуха #Здраве #зелени покриви #Зелени стени #Изменение на климата

Зелени стени, чийто дизайн предвижда да са изцяло покрити с растителност, биха могли да намалят проникването на шума в сградата, показва ново проучване на Испанския университет в Алмейра.

При лабораторни тестове учените са установили, че модулната система на зелената стена намалява нивата на шума с 15 децибела. Това ги кара да смятат, че подобни стени многообещаващо средство за намаляване на шума, което може да повиши качеството на живот на хората в градовете.

В рамките на проучването са направени лабораторни тестове на акустичните свойства на зелените стени. Целта е да се види как те могат да действат като противошумова изолация в реалния живот.

Дизайнът на зелените стени има значение за шумоизолационните им качества. Голямо значение има и типът растение, с което се покрива стената. Проучването се фокусира върху модулни системи на зелени стени, които са изградени от отделни части и кутии, закачени върху вертикална рамка. Това е една от най-често използваните системи. Кутиите, използвани в проучването, са направени от рециклирана пластмаса и са напълнени с влакна от кокосови орехи, които играят ролята на „почва“. Засадени са с Helichrysum thianschanicum, популярен храст в средиземноморските страни.

Прочетете повече на английски и на испански

Сподели: