Зелена енергия: растения произвеждат електричество

#енергия #Изменение на климата

Изобретателни учени са намерили начин енергия, добивана от растения, да осветява зелени автобусни спирки.
Официално представен през март 2015, прототипът на „от растението до електрическата мрежа“ може да се види в Ботаническата градина на Университета в Кеймбридж.

Съвместно с архитекти екипът от учени е разработил специално адаптирани вертикални стени, които се захранват с електрони, произведени по естествен начин като страничен продукт на фотосинтезата.
Стените са направени от синтетичен материал и имат „джобове“, във всеки от които има литър почва и няколко растения. Задната страна на джобовете е изработена от карбоново влакно, по което преминават електроните.

Зад този все още продължаващ експеримент стоят професор Кристофър Хау и доктор Паоло Бомбели от Отдела от биохимия. Двамата не за първи път работя по идеи за зелена енергия. Предишен техен експеримент доведе до създаването на устройство, което захранва радио с енергия, произведена от мъх.

Новата им разработка също използва соларни панели, които произвеждат енергия през светлата част на деня, а растенията произвеждат електрони денем и нощем, като по този начин източникът на възобновяемата енергия е гарантиран 24 часа. Структурата на изобретението позволява използването на различни комбинации на фотоволтаични и биологични системи.

„За да отговорим на световните нужди от електроенергия, са ни нужни различни технологии и би било добре да има синергия в използването им“, казва Бомбели пред британския „Телеграф“.

Вижте повече тук

Сподели: