„Зелен Град“ бе представен в Китай

#iVerde #озеленяване #Философията „Зелен град“ #Холандия

Философията „Зелен град“, добила голяма популярност в Европа през последното десетилетие, вече излиза извън границите на стария континент.

Наскоро представител на холандската фондация iVerde, с която „Зеленият град – България“ е в тясно сътрудничество, е посетил Китай. На срещи в Шанхай и Нанкин Хенк Райемакерс, член на борда на iVerde, е представил холандския подход във на философията „Зелен Град“. Посещението е било по покана на няколко влиятелни китайски организации от сферата на озеленяването и ландшафтната архитектура.

Нанкин

Презентацията на Райемакерс в Нанкин е била посетена от 250 специалисти по устройствено планиране, архитекти, дизайнери и специалисти по озеленяване. Представените теми са били свързани с гражданското участие в оформянето на публичните пространства, социалното сближаване, замърсяването на въздуха, биоразнообразието и др. Райемакерс е обсъдил с водещи ландшафтнти компании теми като зелени покриви и зелени стени, които са изключително актуални в Китай в момента.

Шанхай

В Шанхай, втория по големина град в Китай, Райемакерс е изнесъл две презентации: в Шанхайското училище по устройствено изграждане и пред Сдружението на шанхайските ландшафтните архитекти.
Програмата е предвиждала и посещение в градински център, разположен на осмия етаж на сграда от 10 хиляди кв км. Центърът представлява showroom за градини, чиято цел да окуражи китайците да започнат да използват повече зелени растения в домовете си и покрай тях.

Продължение

Според Райемакерс срещите са стъпка напред в холандско-китайските отношения в „зелената“ сфера. Холандските знания и подход за използването на „зеленото“ при решаване на проблеми като замърсяване на въздуха и топлинен стрес могат да бъдат от голяма полза в Китай.

Сподели: