„Дишай!“: австрийският павилион на ЕКСПО 2015

#Австрия #ЕКСПО 2015 #кислород #околна среда

Зад дървените стени на павилиона на Австрия на ЕКСПО 2015 в Милано има жива гора! Екип, ръководен от архитект Клаус К. Лоенхарт, е засадил дървета, които доставят кислород за повече от 1 800 души!

Австрийският павилион, озаглавен „Дишай!“, е проектиран по начин, който подчертава важността на кислорода и охлаждания въздух за околната среда, както и да популяризира подхода на Австрия за устойчиво управление на горите.

Клаус К. Лоенхарт, който е едновременно архитект и ландшафтен архитект, и неговите партньори от team.breathe са превърнали изложбеното пространство на австрийския павилион в горска местност. В нея са инсталирани естествено охлаждащи системи, а не климатици, като по този начин пространството има собствен микроклимат.

Криволичеща пътека тръгва от основата на дървената конструкция и върви нагоре върху бетонни стъпала. Вътре дървета и храсти покриват по-голяма част от изложбеното пространство и са обвити в мъгла. Светещи букви изписват по пътя BREATHE (дишай). И колкото по-навътре вървите, постепенно светлината на някои от буквите угасват и накрая виждате само думата EAT (яж). Идеята е да бъде изобразена връзката между съдържанието и павилиона и водещата тема на ЕКСПО 2015: Храна за планетата, енергия за живота. Според архитект Лоенхарт въздухът трябва да бъде се разглежда като важен източник за хранене.

ЕКСПО 2015 се провежда от 1 май до 31 октомври в Милано, Италия. Площта на изложението е 1,1 милиона кв. м. Участват 140 страни. Очакват се над 20 милиона посетители. За съжаление, България не участва в ЕКСПО 2015.

 

Източник: сп. Dezeen

Сподели: