Зеленият покрив помага за концентрацията ни

#зелен покрив #проучване

Човек често се разсейва и губи интерес, когато върши рутинна работа. Според австралийски учени има начин нивото на концентрация да бъде подобрено за по-малко от минута и това е свързано със….зелените покриви, съобщава онлайн изданието CNET.

Специалистите от Университета на Мелбърн смятат, че са открили лесен начин за бърза концентрация. Те са събрали 150 студенти, които да участват в тяхното проучване. Всеки от тях е трябвало да седи пред компютър и да натиска определен бутон според инструкцията на екрана. Съвсем естествено студентите бързо губели интерес и започвали да допускат все повече грешки. По време на почивката половината студенти са гледали най-обикновен бетонен покрив в продължение на 40 секунди. Другата половина от студентите пък са гледали покрив с цветна градина, който наподобява ливада.

След това студентите са продължили със задачата. Оказва се, че тези, които са гледали покрива с красивата градина, са показали много по-високи нива на концентрация и са допускали значително по-малко грешки в сравнение с останалите студенти, които са гледали скучния бетонен покрив. Резултатите са обобщени в специален доклад, публикуван в юнския брой на Journal of Environmental Psychology.

Учените отбелязват, че в случая е по-важна гледката. Според тях чрез подобни микропочивки, през които човек гледа нещо приятно за него, той може значително да повиши продуктивността си и да се чувства по-добре и по-концентриран в работата си. Те съветват, че красива природна картина може да има най-благоприятния ефект.

Повече информация за зелените покриви, стени и фасади в Австралия на: www.growinggreenguide.org

Сподели: