Климат

Растителността vs. климатичните промени

Дърветата и растенията предотвратяват негативни атмосферни влияния. Климатичните промени предизвикват жега и суша, редуващи се с проливни дъждове. Това поставя нови изисквания към градоустройственото планиране.

Дърветата и растенията в градовете могат да осигурят така нужния охлаждащ ефект в случай на големи горещини.

При проливни дъждове почвеният слой, укрепен от кореновата система на растенията, има по-добри абсорбционни свойства в сравнение с бетоновите и асфалтови повърхности. Наводненията в градовете могат да бъдат предотвратени с изграждането на така наречените ‘заливни пояси’. Това са зелени площи (тераси) с по-ниско от общото ниво на настилката, които могат да бъдат временно наводнени при интензивни валежи, предотвратявайки така претоварване на отводнителната система.

Обществените зелени площи, паркове и градини допринасят за подобряване на климата в градовете.

Хората също могат да играят важна роля за справянето с климатичните проблеми. Две прости неща: 1) не допускайте да бъде асфалтирано пространството около сградата, където живеете; 2) поддържайте растителността.

Даже и тези, които нямате своя градина, също можете да направите нещо, за да е по-добра градската ни среда. Вашата среда. Какво е то, ще попитате.  “Зелен покрив“ или „зелена кръпка“ в настилката пред блока: на мястото на извадените плочки се задажда зеленина. Градовете, които мислят в зелено, насърчават своите жители за такива инициативи чрез отпускане на специални субсидии.