Здраве

Безспорно е, че растителността в града подобрява цялостния му облик. Но тя е и много повече от това. Зелената околна среда означава и по-добро качество на живот.

Пациентите се възстановяват много по-бързо сред зелена среда, жителите на зелените квартали харчат по-малко за здравни грижи, а хората, работещи в зелени офиси, се чувстват много по-щастливи. Градските паркове насърчават хората да спортуват и да прекарват повече време на открито, а това влияе положително на тяхното здраве.

Децата растат по-хармонично и се справят по-добре в училище, ако живеят по-близо до природна среда. Много училища променят своите дворове, като увеличават зелените площи в тях.

Зелени градове, по-здравословни градове

В днешно време ние седим много, спортуваме малко и сме подложени на много стрес и напрежение. Животът в градска среда не е много здравословен. Най-големият ни враг е мръсният въздух. Скорошни изследвания, проведени от Университета в Утрехт (Холандия), показват, че замърсяването на въздуха, причинено от фини прахови частици с тегло под 10 микрометъра, поражда много по-големи рискове за нашето здраве, отколкото се смяташе досега.

На помощ отново идват зелените градски пространства.  Дърветата, храстите, растенията и дори мъховете спомагат за пречистване на въздуха, улавяйки финия прах и въглеродния двуокис. Нали вече гледате по друг начин на тополата пред вашия блок или на люляковите храсти край училището на детето ви?